FAQ
Usein kysyttyjä kysymyksiä roskaantumisesta ja ilkivallasta

Onko sinulla jokin roskaantumiseen ja ilkivaltaan liittyvä kysymys, johon haluaisit vastauksen?
Lähetä kysymyksesi meille sähköpostitse  palaute@sotkutontapaivaa.fi niin me vastaamme!

Mikä Sotkutonta päivää! -kampanjan tarkoitus on?

Tavoitteena on siistimpi ja viihtyisämpi asuinympäristö. Sotkutonta päivää! on Jyväskylän ja Muuramen yhteinen roskaantumisen ja ilkivallan vähentämiseen tähtäävä kampanja. Kampanjan suunnittelijana ja toteuttajana toimii JAPA ry. Vuonna 2008 käynnistetty kampanja koostuu erilaisista tapahtumista, tempauksista ja kilpailuista.

Haluaisimme järjestää koulullamme keväisen siivoustapahtuman, jossa keräisimme roskia lähialueilta. Miten toimimme?

Keväinen siivoustapahtuma kannattaa järjestää koko kunnan alueella kaikissa kouluissa samana päivänä, mikä helpottaa järjestelyjä. Vinkkejä ja mallipohjia siivoustapahtuman suunnittelua ja järjestämistä varten löytyy täältä.

Mitä haittaa roskaantumisesta on?

Roskat ja töhryt rumentavat ympäristöä, eikä sotkujen siivoaminen ole aivan halpaa lystiä. Lasinsirpale omassa jalkapohjassa tai lemmikin tassussa ei myöskään ole mukava tuliainen uimarantareissulta tai juoksulenkiltä.

Milloin ja millaista roskaa syntyy eniten?

Roskaa kertyy kaduille eniten erilaisina juhlapäivinä kuten esimerkiksi vappuna ja uutena vuotena. Juhlatunnelmasta huolimatta onkin hyvä pitää mielessä, että edes juhlapäivinä lähin roskis ei ole liian kaukana!

Yleisimmät roskat kaduilla ja teiden varsilla ovat usein pikaruokien pakkauksia, tyhjiä pulloja ja lasinsirpaleita, mäyräkoirien ja sixpackien kuoria, tupakka-askeja, tupakantumppeja, purukumeja ja karkkipapereita.

Miten voin itse vaikuttaa ja vähentää roskaantumista?

Viemällä omat roskat roskiin ja muistuttamalla asiasta muitakin. ”Poimi roska päivässä” on hyvä periaate noudatettavaksi. Konkreettinen tapa toimia siistimmän ympäristön puolesta on levittää tietoa Sotkutonta päivää! -kampanjasta ja osallistua kampanjatapahtumiin ja kilpailuihin.

Mikä on ”Älä jätä kesäkoiraa – mäyräkoirien kuoret eivät kuulu luontoon” -tiedotuskampanjan tarkoitus?

Nuorisolle suunnatun kampanjan tavoitteena on herättää positiivisen kampanjoinnin avulla huomiota siitä, että mäyräkoirien ja niiden pentujen eli sixpackien pahvikuoret sekä lasinsirut eivät kuulu puistoihin ja tienvarsille.

Miten mäyräkoirien ja sixpackien kuoret voidaan kierrättää?

Kuoret voidaan kierrättää viemällä ne kartonginkeräysastiaan. Oikea paikka mäyräkoirien koirille on siis keräyskartonkiastia, ei ojanpohja! Kerätyt kartongit kuljetetaan tehtaalle, jossa kuidut käytetään uudelleen hylsykartongin raaka-aineena. Suurin osa hylsyistä menee vientiin paperi- ja kartonkirullien mukana.

Miten graffitit poistetaan?

Graffitit poistetaan erilaisilla menetelmillä pinnasta ja paikasta riippuen. Joskus materiaalin uusiminen tai päällemaalaus on ainut vaihtoehto töhryjen poistamiseen. Graffititöhryt eivät paranna asumisviihtyvyyttä, päinvastoin. Töherrykset kuvastavat välinpitämättömyyttä ympäristöä kohtaan. Lisäksi töhryt houkuttelevat puoleensa lisää sotkijoita. Siksi graffitit pyritään poistamaan mahdollisimman pian niiden ilmestymisen jälkeen.

Etusivu   |  Tapahtumat   |  Kilpailut   |   Lehdistötiedotteet   |   Kuvia   |   FAQ   |   Palaute   |   Yhteistyökumppanit   |   Yhteystiedot   |   Sivuston suunnittelu & toteutus: Tuotantokopla