Palaute

Onko sinulla jokin idea, miten roskaantumista tai ilkivaltaa voitaisiin vähentää? Tai onko mielessäsi jokin muu ajatus tai kommentti aiheesta? Vai haluatko haastaa ystäväsi keräämään roskan päivässä?

 Kerro ajatuksesi meille sähköpostitse palaute@sotkutontapaivaa.fi

Julkaisemme lähetettyjä  ideoita ja kommentteja tällä sivulla. Yhdessä voimme miettiä, miten ideat saataisiin toteutettua ja tehtyä näin siistimpi ja viihtyisämpi asuinympäristö meille jokaiselle!

Saapuneita palautteita ja ideoita:


"Älä heitä ekana"

"Näytä mallia muillekin: kerää rohkeutesi ja siivoa jälkesi!"

"Lähin roskis ei ole koskaan liian kaukana"

"Jo kotikasvatuksessa otettava huomioon. Asia puheeksi ja käytäntö todeksi. Myös koulun olisi hyvä ottaa enemmän esille asiaa."

"Jokainen voi aloittaa keräämällä omat roskansa."

"Äiti laittoi aina kaikki roskat taskuun ja kotiroskikseen. Tapa on tarttunut lapsiinkin."

"Kaikki roskat tulee ehdottomasti laittaa roskikseen ja mielellään lajiteluina."

"Roskaaminen on typerää."

"Enemmän isompia roskiksia tien varteen."

"Sinä ole vastuussa!"

"Sakotetaan roskaamisesta ja töhrimisestä! Tekijät on saatava kuriin!"

"Roskaaminen on ihan rupua."

"Kyllä ärsyttää kaikki turha roskaaminen ja ilkivalta."

"Roskaamisesta on tullut tapa, mutta tavan voi muuttaa. Muista oma tasku kulkiessasi ympäristössäsi."

"Koululaisena kun laitettiin tien varsia siivoamaan, niin se kyllä opetti hyvin pois roskaamisesta."

"Turha kitistä töhryistä ja graffiteista Jyväskylä ennen kuin täällä on laillinen paikka alan harrastajille. Helsingistä mallia ja laillista seinää harrastajille."

"Puolustusvoimat on hyvä paikka oppia siisteyttä! Mistään ei lähdetty ennen kuin roskat oli kerätty ja leiripaikka siistitty."

"Roskiksia myös keskustan ulkopuolelle."

"Lisää roskiksia! Joskus tulee kujettua jäätelöpaperi kourassa monta kilometriä kun roskista ei näy tai ne on täynnä."

"Ärsyttävää, kun jokainen (tai no lähes jokainen) pitää graffiteja sotkuina. Hyvin tehty graffiti on minusta rinnastettava loistavaan tauluun, paitsi ettei se ole kehyksissä tai tehtynä paperille. Kiitos."

" Koululuokat ja työyhteisät talkoisiin!"

"Omien roskien kerääminen opettaa olemaan heittämättä, esim. koulussa!"

"Jyväskylään graffitiseinä johon voi luvalla maalata ja treenata!"

"Olisi helpompaa puuttua, jos ymmärtäisi miksi kukaan haluaa hukuttaa itseään roskiin..."

"Sakot roskaajille kuten monissa maissa!"

"Kaikki mukaan Roska päivässä -liikkeeseen!"

"Roskaaminen voidaan suurelta osin poistaa tehokkaammalla panttijärjestelmällä ja hyödykkeiden järkevämmällä pakkaamisella. Eli mielestäni ranskalaiskotelo on hampurilaisravintolan vastuulla. Ei ravintolaruoka tarvitse pakkausta. Useimmat pakkaukset tulisi asettaa pantilliseksi/ verollisiksi, jolloinka pakkausten arvo sekä tarpeellisuus tulisi kuluttajien ja valmistajien arvioitavaksi."

"Voiko poliisien resursseja käyttää roskaamisesta sakottamiseen?"

"Roska päivässä. Jokainen voi omalla esimerkillään auttaa, ei tähän poliisia tarvita. On lähdettävä kaupunkilaisita itsestään halu pitää ympäristönsä siistinä. Kerää siis roska maasta joka päivä ja laita se roskikseen. Kyllä muut vielä seuraavat perässä. Hienot ajan kanssa tehdyt graffitit pitäisi säilyttää osana kaupunkikulttuuria. Töhryt ja tägit sen sijaan ovat rumia."

"Luonnon roskaamisesta pitäisi antaa kunnon sakot!"

"Opetan lapsiani ettei roskia saa heittää mihin sattuu. Jos ei ole roska-astiaa tuokaa vaikka taskussa kotiin. Kotoa opitaan myös käytöstavat."

"Työttömät siivoamaan!"

"Kiinni jääneet jalkapuuhun Siwan taakse torille!"

"Roskien keräystalkoot, nuoret ja lapset myös mukaan, että huomaavat, ettei ne itsestään häviä luonnosta."

"Lisää roskakoreja ympäristöön"

"Kyllä minua harmittaa se, että roskia heitellään tienvieriin.  Ei tunnu mukavalta, että tälläkin kylällä on niin paljon ROSKASAKKIA!"

"Roskaaminen voi tuntua hauskalta, mutta sitä se ei ole. Roskaajat voisivat kuvitella itsensä joksikin kasviksi tai eläimeksi. Onko muka hauskaa asua sotkuisessa ympäristössä? Roskaaminen ja yleisten paikkojen tuhriminen on ilkivaltaa."

"Sen minkä luontoon viet, tuot myös takaisin (pullot, paperit yms.). Hyviä jätepisteitä löytyy, esim. Prismat hoitaa hyvin."

"Voisiko käynnykällä otetusta roskaaja/töhrijäkuvasta maksaa palkkion?"

"Aikuiset vastuussa itsestään ja lapsistaan. Vanhempien aina opastettava lapsille että tärkeätä korjata ainakin omat jälkensä."

"Keksittävä joitakin sanktioita pahemmasta sotkemisesta. Roskaaminen ärsyttää, lisää vahvoja ja hyviä roska-astioita, kuten esim. Saksassa. Nuoriso töihin roskia keräämään."

"On se kumma, miten paljon ihmiset jaksavat nähdä vaivaa viedäkseen jätteensä (pesukoneet tms.) luontoon."

"Kaikkea ihmeellistä tuolta kaduilta ja jopa kaupunkia varta vasten kaunistamaan suunnitelluista istutuksista löytyy. Jopa avaamattomia kaljapulloja ja -tölkkejä, vaippoja, rikkinäisiä leluja, tamppooneja, pelokortteja.... Mikä saa ihmiset sikailemaan niin, että aivan selvästi roskikseen kuuluvat asiat päätyvät kukkapenkkiin? Jos ei ympäristö kiinnosta, voisi miettiä ainakin meitä, jotka joudumme siivoamaan jäljet."

"Kierrätys on keksitty juuri sitä varten, että jätteet eivät joudu luontoon! Ei ole suuri vaiva kierrättää ja lajitella. Maapallo ei enää kestä ihmisten välinpitämättömyyttä!

"Palkataan työttömiä roskavahdeiksi ja tarvittaessa jopa sakottamaan roskaajia/sotkijoita."

"Älä heitä roskaa päivässä!!"

"Roskaaminen voitaisiin mahdollisesti estää esittämällä nuorisolle traumatisoivia kuvia ja videoita tulevaisuudesta jos roskausta jatketaan!

"Ei se ole ainoastaan nuoriso kuka roskaa. Tervemenoa katsomaan esim. vappuna ja ralliaikaan kaduille. Yleistäminen ei paranna asiaa.  Roskatonta kesää kaikille!

"Pidetään Laukaassa yhteiset siivoustalkoot. Ei rutista turhista vaan toimitaan."

"Rantaraitille valvontakameroita, jotta turha ilkivalta ja roskaaminen saataisiin kuriin."

"Nuorisolle tulisi olla enemmän nuorisotiloja ja muita ajanviettopaikkoja, joissa on tarjolla mielekästä tekemistä ja toimintaa. Näin nuorten ei tarvitsisi käyttää ylimääräistä energiaansa töhrimiseen."

"Koska roskaaminen painottuu pääasiassa viikonloppuihin, niin olisiko kustannusten osalta järkevää palkata ns. roskankerääjiä? Pulloja ei löydy enää mistään (paitsi rikkoutuneita), sillä pullonkerääjien toiminta on hyvin tehokasta. Tähän samaan ideaan pohjaten saataisiin roskien määrää huomattavasti pienennettyä. Esimerkiksi yhdyskuntapalveluna tällainen roskienkerääminen olisi hyvä työ, tai sitten nuorille pieni rahansaannin mahdollisuus. Kerääjille huomioliivit päälle, niin alkavat ihmiset huomaamaan heidän toiminnan. Muistilaputkin perustuvat samaan ideaan, eli muistat kun näet. Roskiksiinkin sitten lisää huomioväriä yms.

Mäyräkoirakartonkien panttisysteemi on arvatenkin mahdoton toteuttaa, tai ainakin aivan liian kallis, mutta korvausta vastaan myös nämä katoaisivat hyötykäyttöön. Tällaista "panttisysteemiä" vastaavan toiminnan tulisi sisältyä tuottajan harteille, eli heidän kuuluisi korvata roskaaminen. Tuottajanhan tulee hoitaa tuotteilleen oikea hyötykäyttö ja kierrätys, joten kartonkien muodostaessa roskaa, on tässä järjestelmässä mennyt jokin pieleen. Olutvalmistajilla on mielestäni parhaimmat edellytykset vaikuttaa roskien määrään jo tuotekehityksellään. "

"Rannalla olevat roskapöntöt pursuavat ja linnut hajottavat aamuisin osan roskista pitkin rantaa."

"Roskia ei kovin paljon rannalle ole, tosin aina löytyy muutama tupakantumppi ja jopa pullonkorkkeja."

"Mielestäni roskisastiat saisivat rannalla olla isompia ja niitä saisi olla useampia."

Etusivu   |  Tapahtumat   |  Kilpailut   |   Lehdistötiedotteet   |   Kuvia   |   FAQ   |   Palaute   |   Yhteistyökumppanit   |   Yhteystiedot   |   Sivuston suunnittelu & toteutus: Tuotantokopla