Vinkkejä koulujen siivouspäivän järjestämiseen

Koulujen siivouspäivätapahtuman järjestäminen kunnassa, 10 vinkkiä

1. Tapahtuman järjestelyissä tarvitaan kunnan eri osastojen yhteistyötä, joten tiedonkulku eri tahojen välillä on tärkeätä. Aloittakaa siis suunnittelu järjestelyistä vastaavan henkilön valitsemisella. Vastuuhenkilö toimii tiedonvälittäjänä eri tahojen välillä ja kokoaa ilmoittautumistiedot kouluilta.

2. Päättäkää tapahtuman päivämäärä heti vuoden alussa ja tiedottakaa siitä kouluille. Hyvä ajankohta tapahtumalle on yleensä toukokuun ensimmäinen tai toinen viikko.

3. Kouluja kannattaa pyytää ilmoittautumaan tapahtumaan mahdollisimman aikaisin, esimerkiksi hiihtolomaviikkoon mennessä. Pyytäkää kouluja ilmoittamaan siivouspäivään ilmoittautumisen yhteydessä ainakin seuraavat tiedot:

- tapahtuman yhteyshenkilö koulussa

- arvio siivouspäivään osallistuvien lasten ja aikuisten määrästä (lapsille ja aikuisille omat hanskat)

- paikat, johon kerätyt roskat jätetään

Ilmoittautumisten kirjaamiseen voi käyttää valmista pohjaa Taulukko ilmoittautumisia varten

4. Kannustakaa kouluja järjestämään tapahtuma ilta-aikaan ja pyytämään vanhempia ja alueen asukas-/kylätoimikuntia mukaan talkoisiin. Lasten ja aikuisten yhteinen tapahtuma lisää yhteisöllisyyttä alueella.

5. Tilatkaa tarvittava määrä siivousvälineitä ilmoittautuneiden määrän perusteella. Siivoustalkoisiin tarvitaan hanskoja, roskapusseja ja jätesäkkejä. Miettikää, tarvitsetteko talkoisiin myös riskijätelaatikoita (esim. huumeruiskuille), roskapihtejä tai haravia.

6. Kartta koulun lähiympäristöstä auttaa kouluja organisoimaan siivouksen omalla alueellaan. Kartat koulujen lähialueista voi laittaa internettiin, josta jokainen koulu voi käydä tulostamassa tarvittavan määrän karttoja. Kartan avulla jokainen koulu voi valita itse siivottavat alueet ja sopia tarvittaessa alueista muiden lähellä sijaitsevien koulujen kanssa.

7. Sopikaa siivousvälineiden viennistä kouluille ja roskien poiskuljetuksesta tapahtuman jälkeen.

8. Ohjeistakaa kouluja riittävän tarkasti turvallisuuteen ja muihin käytännön järjestelyihin liittyvistä seikoista. Koulujen ohjeistuksessa kannattaa hyödyntää valmiita mallipohjia
Tiedotemalli kotiin ja Ohjeet koululle

9. Tiedottakaa tapahtumasta koulujen lisäksi myös viestimille. Autoilijoita ja muita liikkujia kannattaa pyytää noudattamaan erityistä varovaisuutta talkoopäivänä, kun liikkeellä on paljon pieniä koululaisia.

10. Viettäkää mukava talkoopäivä ja nauttikaa tapahtuman jälkeen työn tuloksista, siistimmästä ympäristöstä!


Lisätietoja koulujen siivouspäivän järjestämisestä antaa Japa ry:n koordinaattori Paula Wilkman puh. 0400 361 365 tai laittaa sähköpostia etunimi.sukunimi@jkl.fi.
Etusiv  |  Tapahtumat   |  Kilpailut   |   Lehdistötiedotteet   |   Kuvia   |   FAQ   |   Palaute   |   Yhteistyökumppanit   |   Yhteystiedot   |   Sivuston suunnittelu & toteutus: Tuotantokopla